Początek września powinien być w zasadzie miesiącem, w którym już całkowicie powinniśmy zakończyć uzupełnianie zapasów zimowych. Jednak rejony bogate w pożytki z koniczyny, wrzosu czy spadzi, pozwalają dopiero w początkach września na ułożenie gniazda. Zapasy miodu koniczynowego, wrzosowego lub z wcześniejszych pożytków, pozostawione rodzinie pszczelej, powinny wynosić od 5 kg do 8 kg. Pamiętajmy o usunięciu miodu spadziowego. Zapasy pokarmowe po zakończeniu karmienia jesiennego, powinny zawsze być takie, aby nie było konieczności podkarmiania pszczół na wiosnę. Przykładowo w ulu warszawskim poszerzanym, przy zimowaniu na siedmiu plastrach, powinny one wynosić min. ok. 13 kg. Bardzo ważnym pokarmem dla pszczół w okresie zimowania jest pierzga, którą pszczoły magazynują na skrajnych plastrach, w ilościach ok. 4 kg i wykorzystują już w lutym do karmienia czerwiu.
Prace ogrodnicze które powinniśmy wykonać w okolicach września:
- sadzimy jesienne cebule kwiatów ozdobnych m.in. tulipany, krokusy, irysy, szachownice, szafirki, hiacynty,
- na początku września przesadzamy z rozsadnika na miejsce stałe rośliny dwuletnie jak bratki, niezapominajki, stokrotki,
- możemy przesadzać rośliny w ogrodzie oraz sadzić drzewa i krzewy owocowe z „gołym” korzeniem,
- dobry czas na zbiór cebuli na zimowe przechowywanie,
- wykopujemy dalie oraz pacioreczniki (canny),
- kwiaty balkonowe m.in. pelargonie chowamy do wnętrza,
- w tym czasie dajemy już tylko nawozy jesienne bez azotu zawierające potas i fosfor.