Dzwoń po miód » dostawa do domu » 601 628 217

Wrzesień

niedziela, 09 listopad 2014 14:17 Napisane przez 

Początek września powinien być w zasadzie miesiącem, w którym już całkowicie powinniśmy zakończyć uzupełnianie zapasów zimowych. Jednak rejony bogate w pożytki z koniczyny, wrzosu czy spadzi, pozwalają dopiero w początkach września na ułożenie gniazda. Zapasy miodu koniczynowego, wrzosowego lub z wcześniejszych pożytków, pozostawione rodzinie pszczelej, powinny wynosić od 5 kg do 8 kg. Pamiętajmy o usunięciu miodu spadziowego. Zapasy pokarmowe po zakończeniu karmienia jesiennego, powinny zawsze być takie, aby nie było konieczności podkarmiania pszczół na wiosnę. Przykładowo w ulu warszawskim poszerzanym, przy zimowaniu na siedmiu plastrach, powinny one wynosić min. ok. 13 kg. Bardzo ważnym pokarmem dla pszczół w okresie zimowania jest pierzga, którą pszczoły magazynują na skrajnych plastrach, w ilościach ok. 4 kg i wykorzystują już w lutym do karmienia czerwiu.

Prace ogrodnicze które powinniśmy wykonać w okolicach września:

  • sadzimy jesienne cebule kwiatów ozdobnych m.in. tulipany, krokusy, irysy, szachownice, szafirki, hiacynty,
  • na początku września przesadzamy z rozsadnika na miejsce stałe rośliny dwuletnie jak bratki, niezapominajki, stokrotki,
  • możemy przesadzać rośliny w ogrodzie oraz sadzić drzewa i krzewy owocowe z „gołym” korzeniem,
  • dobry czas na zbiór cebuli na zimowe przechowywanie,
  • wykopujemy dalie oraz pacioreczniki (canny),
  • kwiaty balkonowe m.in. pelargonie chowamy do wnętrza,
  • w tym czasie dajemy już tylko nawozy jesienne bez azotu zawierające potas i fosfor.
Ostatnio zmieniany niedziela, 06 grudzień 2015 23:20
Czytany 3373 razy
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Więcej w tej kategorii: « Październik Sierpień »
Zaloguj się, by skomentować

Ciekawostki

Kontakt:

Agnieszka i Edward Fiłkowscy  
Chabowo  25                                  tel: 601 628 217
74-202 Bielice                                email: edekfi@gmail.com

OFERTA:

UWAGA!!!
Przy większych zamówieniach dostarczamy miód do klienta.
Przyjmujemy zamówienia z restauracji, cukierni i lokali gastronomicznych.