Propolis

Szukaj

 Działy sklepu

Działy sklepu
 x 

Twój koszyk jest pusty


Propolis 100g

Drukuj
Propolis to zebrana przez pszczoły mieszanina żywic z drzew i krzewów. Używają jej do odkażania ula.
Propolis
Cena sprzedaży 38,00 zł
Opis

Propolis (potocznie nazywany kitem pszczelim) jest wytwarzany przez pszczoły na skutek wymieszania zebranych z pąków roślin substancji żywicznych z wydzielinami gruczołów ślinowych. W ulu jest to substancja o kleistej i ciągliwej konsystencji, najczęściej o rdzawo brązowym kolorze z różnymi odcieniami: od żółto pomarańczowego i szarozielonego do ciemnobrązowego. Produkt ten charakteryzuje się silnym i bardzo przyjemnym zapachem. Pszczoły zbierające substancje żywiczne odrywają małe kawałeczki żywicznych substancji z pąków liściowych lub kwiatowych za pomocą żuwaczek, zwilżając je uprzednio własną wydzieliną. Następnie formują żuwaczkami grudkę i wkładają do koszyczka (na goleni tylnej nogi), podobnie jak przy zbiorach pyłku, które są transportowane do ula. Pszczołom służy głównie jako materiał uszczelniający i dezynfekujący. Powlekają nim wgłębienia, uszkodzenia i szpary w ścianach ula regulują szerokość wylotka na zimę. Pokrywają też nim ("mumifikują" - w celu zapobieżenia ich rozkładowi) ciała martwych szkodników, które wtargnęły do ula (ryjówki, myszy), a których, ze względu na rozmiary, nie są w stanie usunąć na zewnątrz.

Właściwości lecznicze propolisu

Propolis posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe i regeneracyjne. Poza tym posiada właściwości antybiotyczne niszczy również grzyby, które atakują organizm po zniszczeniu szczepów bakteryjnych. Pomocny jest w leczeniu ran, odleżyn, owrzodzeń, egzemy, grzybic, zapaleniu gardła, zatok, dróg moczowych, przeziębień, bronchitu, nieżytu gardła, paradontozy, posiada właściwości znieczulające. Propolis wykazuje silne działanie antyseptyczne, jednocześnie stymuluje układ immunologiczny. Propolis można stosować w profilaktyce i leczeniu grypy, przeziębień, szereg bakterii wykazuje wrażliwość na działanie propolisu. Poniższe informacje zawierające opis: właściwości fizycznych ,składu ,aktywność biologicznej i zastosowania, badań jakości i przechowywania pochodzą z podręcznika akademickiego najwybitniejszych polskich specjalistów z zakresu pszczelnictwa "Hodowla Pszczół "pod redakcją naukową, prof. dr hab. Jerzego Wilde oraz prof. dr hab. Jarosława Prabuckiego, wydanie z 2008 roku.

Oto przepis na 20% nalewkę propolisową:

Rozpuścić 100g propolisu w 0,5l 70% spirytusu a następnie odstawić w zaciemnione miejsce na około 3 tygodnie codziennie potrząsamy. Potem zlewamy czysty płyn. Pijemy na czczo 40 kropli na wodę lub cukier.
Ja wieczorem rozpuszczam łyżkę miodu w 1/2 szklanki ciepłej wody. Rano dodaję od tego łyżeczkę nalewki.
Płyn staje się mleczno-biały. Wypijam.

Szybki kontakt

Pasieka AGA
Chabowo 25
74-202 Bielice
tel. 601 628 217
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.